Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
13 aug 2024

De rol van apothekers bij antitrombotische farmacotherapie

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2024;9:e1770
  • Auteur(s): Jeroen van de Pol

Bij antitrombotische farmacotherapie is sprake van een kwetsbare balans tussen enerzijds het voorkomen van trombotische events en anderzijds het risico op bloedingen. Bij de antitrombotische farmacotherapie zijn veel mogelijkheden en elementen waar betrokken behandelaren rekening mee dienen te houden. Dit leidt snel tot het risico van suboptimale therapie. De rol van de openbaar apotheker en het gebruik van zijn expertise rondom dit specifieke thema in de dagelijkse praktijk is onderbelicht.

Paassen et al. hebben om die reden onderzoek gedaan naar de opvattingen van openbaar apothekers over hun eigen rol bij antitrombotische farmacotherapie. Hiervoor zijn semigestructureerde interviews afgenomen met 16 openbaar apothekers uit Nederland.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat openbaar apothekers een gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitkomst van de antitrombotische farmacotherapie willen dragen, maar daarvoor nog niet alle randvoorwaarden zijn ingevuld. Prominente randvoorwaarden zijn dat deelnemende apothekers hebben aangegeven dat de kennis over antitrombotische farmacotherapie (met name DOAC’s) niet altijd toereikend is. Daarnaast beschikken openbaar apothekers niet over een toereikende hoeveelheid klinische informatie van de patiënt. Tevens werd de meerwaarde van het betrekken van de openbaar apotheker niet erkend door andere betrokken disciplines. Daarbovenop zijn beperkingen van meer algemene aard, zoals beperkte beschikbare tijd en gebrekkige of geen financiering. Dit terwijl de auteurs aanhalen dat vanuit ander onderzoek is gebleken dat een multidisciplinair antitrombose-team leidt tot verbetering in de effectiviteit en veiligheid van antitrombotische farmacotherapie.

De auteurs concluderen dat openbaar apothekers een belangrijke rol voor zichzelf zien dat waarde kan toevoegen, maar dat het essentieel is dat eerder genoemde randvoorwaarden voldoende moeten zijn ingevuld.

Literatuur

van Paassen JG, Tan JP, Deneer VHM, Bouvy ML. Exploring the pharmacists’ role in optimising antithrombotic therapy in primary care: a qualitative study. BMJ Open. 2024 Mar 19;14(3):e079018. doi: 10.1136/bmjopen-2023-079018.

Referentie

Citeer als: Van de Pol J. De rol van apothekers bij antitrombotische farmacotherapie. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2024;9:e1770.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/4fc103a96c044287ac67e9877adf6c97

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook