Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
13 aug 2024

Apothekers in de strijd tegen antibioticaresistentie

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2024;9:e1769
  • Auteur(s): Jeroen van de Pol

Openbaar apothekers zijn op de hoogte van de risico’s van antibioticaresistentie en erkennen de rol van verschillende disciplines in het verantwoord voorschrijven en terhandstellen van antibiotica. Echter, op dit moment is geen duidelijke richtlijn voor openbaar apothekers in de Europese Unie specifiek voor het verantwoord terhandstellen van antibiotica.

Lambert et al. hebben hier onderzoek naar gedaan om te achterhalen welke specifieke taken de openbaar apotheker op zich kan nemen bij het terhandstellen van antibiotica en in welke mate deze taken in de apotheekpraktijk te implementeren zijn. Hiervoor hebben de onderzoekers een Delphi-studie toegepast. In totaal hebben 38 experts op het gebied van apotheekzorg deelgenomen aan dit onderzoek.

In de ideale wereld schrijven de deelnemende experts een grote rol toe aan de openbaar apotheker voor wat betreft het terhandstellen van antibiotica en adviseren over infectieziekten. Daarbij bereikten de experts consensus op stellingen dat de openbaar apotheker nauw moet samenwerken met voorschrijvers en andere zorgverleners. Daarnaast werd consensus bereikt op het feit dat openbaar apothekers extra diensten moeten aanbieden zoals point-of-care-testing en vaccineren. Belangrijke voorwaarden hierbij zijn de toegang van openbaar apothekers tot specifieke informatie over de patiënt en de diagnose waaruit het recept is voortgekomen.

Echter, het onderzoek toont tegelijkertijd barrières aan in de transitie naar het geschetste ideaalbeeld. Deze barrières betreffen veelal een gebrek aan beschikbare tijd van de openbaar apotheker en een niet-toereikend bekostigingsmodel in de farmacie. Die zijn vooralsnog beperkend voor een anders waardevolle rol die de openbaar apotheker kan vervullen bij zorg rondom het gebruik van antibiotica.

Literatuur

Lambert M, Wonink A, Benko R, Plejdrup Hansen M, van Dijk L, Taxis K. Pharmacists combating antimicrobial resistance: A Delphi study on antibiotic dispensing. Res Social Adm Pharm. 2024 Apr 16:S1551-7411(24)00120-7. doi: 10.1016/j.sapharm.2024. 04.006.

Referentie

Citeer als: Van de Pol J. Apothekers in de strijd tegen antibioticaresistentie. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2024;9:e1769.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/5f5852f82ad843f68f6963a1921246d0

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook